Kreeft met sterrenpatroon

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kennyke
Beheerder
Berichten: 475
Lid geworden op: 02 okt 2011, 06:32
Locatie: Nijlen

Kreeft met sterrenpatroon

Bericht door Kennyke »

Bron: 20 mei 2015 | Ans Hekkenberg | Plant & dier
Foto's: Chris Lukhaup

Onderzoekers hebben een mysterieuze soort kreeft eindelijk goed beschreven. Het diertje staat bekend om zijn geweldig mooie kleuren. Het lijkt wel alsof de kreeft een sterrennevel op zijn rug draagt.

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.


Sinds vijftien jaar is de kreeft op de Europese en Japanse markt te vinden als populair aquariumdiertje. Geen wonder, want het dier ziet er met zijn nevelachtige kleuren uit als een gezellige Pokémon. Maar ondanks de grote populariteit van het dier, wisten onderzoekers niet goed met wat voor soort ze te maken hadden. Duitse onderzoekers brachten daar verandering in door de origine van de kreeft op te sporen. Het blijkt te gaan om het geslacht Cherax. De niet eerder genaamde soort is inmiddels Cherax pulcher gedoopt. Het is een gepaste naam: pulcher betekent ‘mooi’ in het Latijn.

Mannelijke exemplaren zijn zeven tot tien centimeter lang. Vrouwtjes zijn een stukje korter. De opvallende kleuren komen vaker voor bij mannetjes dan bij vrouwtjes.

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.


Bedreigd
De onderzoekers vonden de soort in een beek in Indonesië (West Irian), nabij het dorp Teminabuan. Hoewel het dier ook in een andere beek is aangetroffen, heeft het waarschijnlijk geen groot leefgebied. Daarom maken de wetenschappers zich zorgen over de soort. “Het is een prachtig dier die mensen graag willen als huisdier. De kreeft zou in het wild kunnen uitsterven voordat we überhaupt wat over ze leren”, vreest bioloog Zen Faulkes. De kreeften staan daarnaast ook nog eens op het menu van de lokale bevolking, wat de druk op de soort verder opvoert.
Gebruikersavatar
Johan
Moderator
Berichten: 9219
Lid geworden op: 12 okt 2009, 01:00
Locatie: Begijnendijk.
Contacteer:

Re: Kreeft met sterrenpatroon

Bericht door Johan »

:o Super mooi dier !!
Gebruikersavatar
Mats
Moderator
Berichten: 5028
Lid geworden op: 01 feb 2010, 18:16

Re: Kreeft met sterrenpatroon

Bericht door Mats »

Deze kreeften worden vaak verkocht onder de naam cherax sp. hoa creek.

Het beschrijvend artikel vind je hier terug:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443586/
Plaats reactie